Velkommen til NLP-Foreningen
Brancheorganisationen for NLP skoler,
NLP professionelle og  NLP interesserede

Velkommen til NLP-Foreningen - her mødes godkendte NLP skoler, professionelle NLP udøvere og  NLP interesserede
Richard Bandler

Altered States: The Richard Bandler Story

www.youtube.com/watch

Artikler

Artikel vejledning

Kunne du tænke dig at skrive en artikel? Læs vores vejledning her

Hvordan bruger du NLP i din hverdag?

3. februar 2020 - NLP
Skrevet af Inger Merete Christiansen

Interview med NLP Master Practitioner Helle Lind Jensen. Artikel skrevet af Inger Merete Christiansen, formand for NLP foreningen og ejer af NLP-skolen: Netop NLP.

Helle arbejder i Københavns Kommune som visitator og er oprindelig uddannet ergoterapeut og kraniosakral terapeut,.   

I oktober 2016 blev Helle færdig med NLP Master uddannelsen. 

Jeg har sat Helle i stævne for at høre, hvordan hun bruger NLP’s værktøjskasse hun erhvervede gennem NLP uddannelserne


Hvad har NLP uddannelserne betydet for dig?

Helle svarer: ”Det har været en Life-changing experience… Jeg bruger NLP principperne dagligt både i mit professionelle arbejde og privat. Jeg er blevet meget mere bevidst om at være fokuseret på at der er indtil flere handlemuligheder i en situation, og kan guide andre til at få en overordnet struktur i nogle livssituationer, som tidligere har oplevedes som fastlåste.  

Fra tid til anden kan vi alle komme i en situation hvor vi nærmest udvikler tunnelsyn da vi følelsesmæssigt kan være meget påvirkede - vores indre værdier kan være på spil og mange kan hverken finde hoved eller hale i  noget. Her kan jeg anvende et konkret værktøj, skille tingene ad, få flere nuancer på og komme videre.

Jeg er blevet inspireret af eventyret om "den lille pige med svovlstikkerne", hvor jeg rent følelsesmæssigt kan genkende den oplevelse af fastlåshed hos mig selv og andre, som når den lille pige strøg sine tændstikker og på magisk vis så det hun længtes så inderligt efter   Den lille pige endte sine dage på tragisk vis og døde, fordi hun var låst fast i en situation, hun havde mistet sit fodtøj/fodfæste, hun var bange for at gå hjem til fader som slog hende – hendes indre værdier var i spil, hun længtes så meget efter at være en del af det, hun kun kunne betragte ved at stryge sine tændstikker.

Jeg tænkte – hvad ville den lille pige gøre, hvis hun havde haft mulighed for at få noget NLP – der er altid flere handlemuligheder, hun kunne vælge at gå videre til et sted hvor hun kunne opnå  følelse af at være velkommen og inkluderet. Det blev et billede på hvad der sker, når vi undlader at tage ejerskab for den situation vi nu befinder os i – vi fryser fast i en situation og kan risikere at en del af vores indre følelsesliv ender med at dø. 

Jeg har fået en langt større forståelse og indsigt i at der altid er flere muligheder i en situation og at det handler om, at se på tingene ud fra flere perspektiver – fx 1. 2. og 3. position. Jeg kan gøre noget ved det – jeg kan handle” 


Helle og hendes modelleringsprojekt

Helles master projekt omhandlede modellering af eminente iværksættere, med andre ord modellering af succesfulde iværksættere – og klarlægning af, hvad de helt præcist gør anderledes end de iværksættere det ikke lykkes for. 

Helle udtaler: ”Jeg er blevet meget klogere på de mekanismer, der er i spil når man har sat sig et mål og vil gøre en indsats for at nå det. Jeg har i langt højere grad kunne drage nytte af at anvende de kognitive strategier og kalibreringsmekanismer for at kunne 'arbejde henimod et mål, aktuelt har jeg flere ideer om at udvikle strategier indenfor terapeutisk arbejde, hvor jeg anvender de ting, jeg har lært.  Disse strategier benytter jeg også meget mere målrettet, når jeg har samtaler med andre.”

For at være en god iværksætter fandt helle ud af, at det var ……

En god iværksætter har succes med at få deres ideer bragt ud i livet, man er god til at bruge visuelle teknikker, holde fokus på målet hele vejen, eventuelt ved at tegne ideen eller produktet,  nogle tegner helt ned i mindste detalje, for derved at blive endnu bedre til at holde fokus på målet. 

Hos en god iværksætter foregår der en kontinuerlig kalibrering med følelseslivet,  mavefornemmelsen skal være i orden hele vejen igennem,  en god iværksætter er meget systematisk og er god til at opstille smartmål som hele tiden justeres   

Kort sagt, hvis man vil være en god iværksætter vil det give god mening at benytte visuelle teknikker som understøttelse til den systematiske struktur man lægger for sit projekt, det giver god mening at bruge Disney modellens 3 dele med lige stor vægt på hver del for at sikre fremdrift i sin målsætning, og så hele tiden bruge sin  intuition, er jeg nu på rette vej, hvordan føles det mm.

Helle er pt i gang med at iværksætte en workshop sammen med en billedkunstner, der omhandler indre ressourcefulde symboler. Symbolerne eliciteres (afdækkes) via en NLP teknik og derefter maler disse. Som Helle siger, ”det er en af de øvelser jeg fik vanvittigt meget ud af NLP master uddannelsen hos Netop NLP.” 

 

Symboler i NLP

I NLP arbejder vi med indre symboler (ofte ubevidste), og på Netop NLP’s Master uddannelsen males indre symboler på lærred, for at forstærke integrationen af det nyt og ressourcefyldt symbol i personen.

Metoden med at male symbolerne er ikke en del af NLP standarderne og bruges derfor heller ikke normalt på de forskellige NLP skoler.


Netværk er også en vigtig del af det at skabe for Helle….

Jeg har igennem mange år haft stor interesse i at skabe netværk for andre, da jeg ser det som en fornem opgave med at fremme trivsel og glæde, samt at forebygge ensomhed. Alle mennesker har behov for at have en oplevelse af at høre til, vi er alle sociale væsner og er en del af en større helhed.

Jeg får ofte gode og kreative ideer og forsøger at skabe rammer, som et fællesskab kan udvikle sig i. Det er lidt lettere for andre at mødes omkring en aktivitet, da det er aktiviteten der er i fokus og ikke ensomheden, aktiviteterne kan være krea-aftner, biografture, strandture mm netværket kan da bliver dannet som en naturlig del af et socialt samvær. 


Hvordan bruger du aktivt NLP’en på arbejdet?

Når vi taler om Helles arbejde og hvordan hun bruger NLP’en aktivt siger hun: ”værdier er en væsentlig del af det at skabe god rapport med sine borgere.

Jeg stiller spørgsmål og lytter, observerer, og stiller opfølgende spørgsmål for at sikre mig, at jeg har forstået borgeren. .

Jeg tager altid udgangspunkt i hvad jeg får fortalt og spørger afklarende at jeg kan høre, at det at have familien omkring dig er vigtigt, er det korrekt”?

Det er essentielt vigtigt at være i rapport med de mennesker jeg har med at gøre da en vigtig del af mit arbejde er at hjælpe mennesker med at blive mere afklarede på deres egne ressourcer, rapport er en forudsætning for at pace og leade.”

Da jeg lyttede til Helles levende beskrivelse af, hvordan hun arbejder med borgerne i København kommune, dukkede følgende metafor op– det foregår, som en dans mellem borgeren og Helle.

Desuden er Helle ved at planlægge et oplæg, til efter sommerferien, om den svære samtale, hvor bl.a. rapport er en vigtig del af oplægget. 


Værdier

Værdier er det, der er vigtigt for os, og som motiverer os. Fx kan sundhed være en af de værdier, der er vigtige for os i forbindelse med familien.

Det vi tror, der er vigtigt enten at opnå eller undgå i livet tillægger vi en henholdsvis positiv og negativ værdi. Når vi forbinder værdier med noget positivt – går vi hen imod værdien, og er hen imod motiveret. Hvis vi derimod bliver motiveret ved at undgå noget – så er vi væk fra motiveret.

Vi kan have mange værdier inden for forskellige livsområder – fx parforhold, arbejde mv.


Hvordan bruger Helle NLP i sin fritid?

I sin fritid bruger Helle NLP til at coache andre. Desuden holder hun oplæg om NLP i forhold til forskellige emner. Fx et oplæg om værdier og parforhold, der er henvendt til kvinder, der har ondt i kærligheden.

Som Helle selv siger ”Når de bliver bevidste om deres egne værdier, har de et langt bedre grundlag for at skabe forståelse”. Som kranie sakral terapeut bliver NLP værktøjskassen også flittigt anvendt. Lige så aktivt som i rollen som visitator i Københavns kommune. Som Helle selv siger ” Jeg bruger meget bevidst værdier i mit arbejde, da der er bundet megen energi op på værdier, og når jeg møder andre mennesker- terapeutisk – er jeg nødt til at tage deres værdier alvorligt – det er altid mit udgangspunkt for at møde andre mennesker. Jeg har oplevet behandlere, der ikke har indsigt i  og anerkender andres værdier, og derved opstår der en stor risiko for at behandleren ubevidst kan blive manipulerende”.

Helle bruger altså NLP på mange forskellige måder, og har pt fokus på nogle NLP værktøjer mere end andre. Helle har også udviklet en metode, som hun bruger i coachingforløb omhandlende svære relationer. I metoden er der inkorporeret NLP-værktøjer. Den er testet flere gange og har vist sig, at være meget anvendelig. 


Hvordan bruger du NLP i din hverdag?

En stor tak til Helle, fordi hun stillede op til interview.

Hvis du har lyst til at være med i en række artikler om, hvordan NLP bruges i hverdagen, er du velkommen til at henvende dig til Inger Christiansen på info@nlp-foreningen.dk eller nlp@netopnlp.dk

RELATEREDE ARTIKLER

NLPF Generalforsamling afholdt planmæssigt
Nytårsforsæt 2021 med SMART-BØF?
NLP i børnehøjde - om mobning
NLP Foreningens Generalforsamling 2020
Skriver du om NLP?

Gemmer din stemme...

Endnu ikke bedømt. Du kan være den første!

Del denne artikel med andre i dit netværk

Kommentarer (0)

Ingen kommentarer fundet.

Efterlad en ny kommentar

 

TILMELD DIG NYHEDSBREVET

Få nyheder, information om NLP aktiviteter i Danmark og inspiration til en gladere hverdag


Udvalgte artikler

Hvad er NLP? Alene det at skulle forklare det til andre, kan være en udfordring.
 
10. januar 2020

NLP er en meget stor nød at knække koden på. NLP er et emne hvor, jo mere vi lærer, jo mere lærer vi, at der er mere at lære…

The Origins of Neuro Linguistic Programming
 
5. marts 2018

Bog: The Origins of Neuro Linguistic Programming, Edited by John Grinder and Frank Pucelik.

Nyeste artikler

Fotograf - foto af Clarisse Mayer
 
8. februar 2018

Her et bud på, hvordan du skriver din artikel til NLP Magasinet

Rebecca Nahida
 
6. marts 2017

Vi famler i mørke og navigerer i lyset. Det er fredag og klokken nærmer sig midnat. Jeg sidder og grubler...

Kom til NLPF Generalforsamlingen mandag den 13. marts kl. 18-20 i Tåstrup
 
1. marts 2017

NLP Foreningens generalforsamling afholdes mandag den 13. marts 2017 på Teknologisk Institut, Gregersensvej 1, 2630 Tåstrup...

Kontakt os her

NLP Foreningen i Danmark
c/o Formand Inger Christiansen
Stormly 10, Hareskovby, 3500 Værløse
Tlf. 23 96 98 57
Email: info(at)nlp-foreningen.dk

Danske Bank:
Reg.nr. 1551 Konto 16744476
CVR-nr.: 30649974

 

 

Markedsføring & annoncering

 

Få NLPF nyhedsbrev

* skal udfyldes